sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Beatles For Sale -LP (UK 4th pressing) STEREO, WORLLD MUSIC

UK 4th pressing 1969, Parlophone PCS3062 (UK)
YEX142-1, YEX143-1
mothers, stampers 16PG / 168PM
The Gramophone CO.LTD…
disc weight: 143g
Inner sleeve: Advertising, sepia

Lisää UK-virhepainamia. Levyhyllyssä ei ole vielä niitä kaikkia tämänkään jälkeen. BFS UK 4. stereopainosvariaatio sisältää taas kerran, yhden pienen kirjoitusvirheen. 1-puolen etikettiin, biisin Kansas City krediitteihin on lipsahtanut teksti "Worlld Music", sen sijaan, että se olisi kirjoitettu oikein kuten aiemmissa painoksissa: "World Music". Tässä etikettivariaatiossa on etiketin molemmilla puolilla lisäksi katalooginumeron PCS jälkeen ylimääräinen piste. 1-puolen matriisi on kuten kaikissa tätä ennenkin julkaistuissa BFS stereopainoksissa YEX142-1, jossa numero 2 on ikään kuin painettu alla olevan 1:n päälle. Joskus jotkut mainostavat sitä virheenä ja onhan se sitä, mutta se on kyllä kaikissa näissä levyissä.

UK virhepainamia on siis nyt jo seuraavasti:

Please Please Me, stereo: Väärät Dick James krediitit
Please Please Me, mono: Väärät Dick James krediitit
Please Please Me, mono: 2-puolen biisijärjestys sekaisin
With The Beatles, stereo: Jobete, GOTTA, DOMION, Wilson
With The Beatles, mono: Jobete, GOTTA
A Hard Day’s Night, stereo: I Should Have KNOW Better
A Hard Day’s Night, stereo: 2-puolella Songs From The Film “A Hard Day’s Night”
Beatles For Sale, stereo: I’m A LOSSER
Beatles For Sale, stereo: WORLLD Music
Rubber Soul, stereo: NORWEIGIAN Wood
Rubber Soul, mono: Loud Cut
Revolver, mono: Tomorrow Never Knows remix 11
Revolver, stereo: I GOT To Get You Into My Life
SGT. Pepper, mono: 2-puolen etiketistä puuttuu kokonaan A Day In The Life
SGT. Pepper, mono: Fourth Proof –kansi
SGT. Pepper, stereo: “This Is A Mono Recording” stereokannessa
SGT. Pepper, stereo: GETIING Better
White Album, stereo: Rocky RACOON
White Album, stereo: NORTHERIN Songs
Yellow Submarine, stereo: Takannen flipbackista puuttuu G&L krediitit
Abbey Road, stereo: Takakannen omena-logo ei ole keskitetty
Hey Jude, stereo export: REVOLUTIONS, PAPER BACK WRITER (välilyönnit)
VI, stereo export: “SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…”
Something New, stereo export: “SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…”
Something New, stereo export: 4. When I Get Home 4. Slow Down
The Beatles Second Album, stereo export: McCARTHY

Laitoin virhepainamat omaan nimikkeeseen tuohon oikealle puolelle. Jonkin verran puuttuu ja niitä metsästetään edelleen. Ihan kaikkia, esimerkiksi ylimääräisellä pisteellä varustettuja (SOLD IN.U.K. tai PCS.) etiketin tekstejä en virhepainoksesi laske. Uusi takki tälle levylle pitää hankkia, kansi on varsin kulunut, toisin kuin levypussi ja itse levy.

Harvinaisuus: 1++


Etupuoli

Sisäpussi, seepia ad

1-puoli

1-puoli

2-puoli

perjantai 14. helmikuuta 2014

SGT. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -LP (UK 2nd pressing) STEREO, GETIING BETTER

UK 2nd pressing 1969, Parlophone PCS7027 (UK)
YEX637-1, YEX638-1
mothers, stampers 2GAM / 4GPD
The Gramophone CO.LTD…
disc weight: 143g
Inner sleeve: Patent Applied For

SGT. Pepperin UK 2. painoksen stereoalbumista on löytynyt muutama vuosi sitten virheellinen 1-puolen etiketti, jota ei oltu vuoteen 2011 asti yleisesti huomattu. Ainakaan sitä ei ole millään tavoin dokumentoitu. Biisi GETTING BETTER on kirjoitettu GETTIING BETTER. Olen seurannut ja ollut osallisena keskusteluissa, jossa virhettä käsiteltiin ensimmäisiä kertoja. Ensin arveltiin, että kyse on vain yksittäiskappaleesta, joissa on huono painojälki ja jossa kirjain ”T” tulostui labeliin vajavaisena ilman T-viivaa, näyttäen kirjaimelta ”I”. Nyt kun tätä pitelee käsissään ja katsoo sanaa GETIING, se on takuuvarmasti kirjoitettu väärin. Sama on kyllä todettavissa ihan kuvistakin. Kun vielä katsoo vierekkäin (2. painoksen stereo) GETTING BETTER ja GETIING BETTER –etikettejä, voi huomata, että GETIING BETTERin R-kirjain loppuu aavistuksen ennen Lucy In The Sky Of Diamonds-biisin SKY-sanan S-kirjainta ja GETTING BETTERin R-kirjain loppuu juuri S-kirjaimen kohdalla. Fontin T-kirjaimelle varattua tilaa ei ole, I-kirjaimella on kapeampi tila. Kirjaisinlaji (Sans Serif) ei varaa samaa tilaa kaikille kirjaimille. Tällä tämä on viimeistään todistettu.

Vaikea arvioida kuinka yleisestä virheestä on kyse, mutta periaatteessahan kaikki virheet huomattiin melko nopeasti ja korjattiin. Tämä virhepainos kuitenkin puuttuu Spizer/Danielsin kirjasta, joka ilmestyi 2011.
Vielä ei ole tietenkään poissuljettu se, että suurin osa painettiin tällä virheellä ja loput sitten korjatulla etiketillä. Tähän en kuitenkaan usko. Dokumentoituja etikettivariaatioita UK 2. stereopainoksesta on ainakin kolme. Tämä saattaa olla se neljäs. Nyt siis on vielä avoinna, että sisältyykö tämä virhe johonkin noista kolmesta variaatiosta. Ilmeisesti ei. Sen vuoksi arvailua, koska kahdesta variaatiosta on vain osaetikettikuvia, joissa vertaillaan ainoastaan albumin nimeä, puolta-osoittavia numeroita ja niiden välejä.
Levyn 2-puolen mother näyttää erehdyttävästi 1:ltä, mutta joskus kulunut stamper antaa huonon painoksen. Arvelen, että kyseessä on numero 4. Ensimmäinen mother meni vaihtoon jo ennen tätä kiekkoa. Molemmissa levyhyllyssä olevien yhden EMI-logon painoksissa (1969) on kakkospuolen mother numerona neljä. Niin kuuluu tässäkin olla.

Harvinaisuus: 2+


Etupuoli

Liite

Sisäpussi

Sisäpussi

1-puoli

1-puoli

1-puoli

1-puoli

2-puoli

lauantai 8. helmikuuta 2014

The Beatles (white Album) 2-LP (UK 3rd pressing) STEREO

UK 3rd pressing 1973, Apple PCS7067/7068
YEX709-1, YEX710-1, YEX711-1, YEX712-1
mothers, stampers 4GOM / 6GHR / 2RDR / 7GHA
disc weight: 143g, 148g
Inner sleeves: Apple

Levyhyllyyn piti hankkia jo toinen White Albumin sivusta aukeava, numeroitu UK 3.painos. Ihan vain sen takia, että arvelin aiemmin tässä blogissakin käsitellyn virhepainaman löytyvän jopa kaikista 3. painoksen levyistä. Näin ei sitten kuitenkaan ole. Virhe on biisissä Yer Blues, jonka krediitit on kirjoitettu 
ylimääräisellä i-kirjaimella Northerin Songs, sen oikean sijaan, joka on tietenkin Northern Songs. Tässä nyt hankitussa on siis korjattu Northern Songs.
Mielenkiintoisena asiana pidän tässä tupla-albumissa, sen sisäpusseja. Apple-sisäpusseja tulee ihan liian harvoin vastaan ja silloinkin lähinnä Let It Be –albumin 70-luvun alkupuolen painosten mukana.
Nämä 3. painoksen vinyylit ovat suhteellisen painavia,  60-luvun loppupuolen luokkaa. Omena-logo on melko tumma, kuten pitääkin. Tai siis ei pitäisi. Vaalennettu omena tuli jo tähän 3. painokseen. Ilmeisesti nämä levyt ovatkin aika lailla 2. painoksen ja kansi 3. painoksen sivusta-aukeava. Siirtymäajasta lienee tässäkin kysymys.
Verrataanpa tätä 3. painoksen virhepainokseen, jossa on selkeästi vaaleampi omena.

Tämä on aiemmin hyllyssä ollut (Northerin):
YEX709-1, YEX710-1, YEX711-1, YEX712-1
mothers, stampers 7HO / 4GDL / 7GHR / 5GHO
disc weight: 147g, 143g
Inner sleeves: plain

Levyt painat suunnilleen saman verran, matriisit ovat “-1” –päättyviä ja stampersit kertovat ajankohdan olevan aika lailla sama. Ilmeisesti siis tumman omenan etikettejä (2. painos) käytettiin pois vielä 3. painoksessa.
2. painoksen numeroitu kansi on toploader, eli levyt laitetaan ylhäältä kansiin. Kuten 1. painoksessakin. Tämän 3. painoksen kannen selkämyksessä on vielä viittaus monoon, joka jäi seuraavista jo pois.
Avoimeksi siis edelleen jäi, että sisältävätkö kaikki vaalean omenan etiketeillä varustetut 3. painoksen levyt virheen Northerin. Ehkä.

Harvinaisuus: 1+

Etupuoli


Numeroitu kansi


Apple-sisäpussit


Apple-sisäpussi


1-puoli, tumma omena


2-puoli


3-puoli, tumma omena


3-puoli, Norhern Songs


4-puoli


Etupuoli


Numeroitu kansi


sisäpussit


1-puoli, vaalea omena


2-puoli


3-puoli, vaalea omena


3-puoli, Norherin Songs


4-puoli

lauantai 1. helmikuuta 2014

Revolver -LP (UK 2nd pressing) MONO, FACTORY SAMPLE

UK 1st pressing 1966, Parlophone PMC7009 (UK)
XEX605-2, XEX606-2
mothers, stampers 4OH / 2PD
The Gramophone CO.LTD…
disc weight: 150g

Levyhyllyä täydennetään Revolver-LP:n monolla, johon on kiinnitetty ”FACTORY SAMPLE” -tarra levyn 2-puolelle. En ole kovin hyvin päässyt selville, miksi The Beatles-levyjen ei-kaupalliseen tarkoitukseen toimitetut demot, promot ja factory samplet ovat otettu kovin kirjavasti levyjen originaalin 1. painoksen alusta, alkupäästä tai jopa keskeltä painosta. Tällä tarkoitan siis sitä, että luulisi kaikki factory samplet olevan 1G/1G mothers stamperseilla (tai ainakin 1 mother ja vain yksi kirjain) varustettuja, eli ne olisi hoidettu hyvissä ajoin ennakkosoittoon ennen varsinaista levyn julkaisua. Joskus näin onkin, mutta ei aina, varsinkaan The Beatlesin tapauksessa. Saattoi olla jopa 3. tai 4. mother menossa. Osa asiasta valottuu sillä, että ennakkotilauksia oli niin suunnaton määrä. Levyä painettiin suuria määriä hyvissä ajoin ennen julkaisemista. 
Monilla muilla artisteilla, kuten The Hollies (Parlophone), demosinglet on varustettu stampersilla JR, joka on erityisesti vain demoja varten tehty. The Beatlesilla ne ovat ensimmäisiä demoja lukuun ottamatta, pääosin vain nykäisty alkupään tavallisista painoksista. Sama koskee siis näitä factory sampleja. Olettaisi niiden aina olevan ihan ensimmäisiä prässäyksiä, sillä ko. kappaleet lähetettiin ennen levyn julkistamista radiosoittoon tai muuhun promootioon.
Nyt siis levyhyllyssä on kaksi mono Revolverin factory samplea. Toinen on, kuten voisi olettaa, varustettu aikaisilla mother / stamper -koodeilla: 1P / 1AP. Kyseessä on matriiseilla XEX605-2 ja XEX606-1 varustettu julkaistu, eli aivan ensimmäinen painos, jossa on virheellisesti Tomorrow Never Knows -biisistä miksaus nro 11. 
Tässä toisessa painoksessa on hyvin samanlainen etiketti kuin ensimmäisessä. Pieni ero kuitenkin on: yksi ylimääräinen ”enter”-lyönti tekstin ”SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…” jälkeen, joten tämä on Spizer/Danielsin kirjan mukaan MR1A (ii) ja siis tuo remix 11 on MR1A (i). MR1A molemmissa etikettivariaatioissa on 2-puolen 4. raita kirjoitettu ”Dr. Robert” ja etiketeissä MR2A lukeekin sitten jo ”Doctor Robert”. Dr. Robert esiintyy matriiseissa XEX605-2, XEX606-1 ja XEX605-2, XEX606-2 sekä tiettävästi matriisissa XEX605-2, XEX606-3. Doctor Robertia taas tapaa matriiseilla: XEX605-2, XEX606-2 ja XEX605-2, XEX606-3. Aika vaihtelevasti siis. Vaikka Dr. Robert on virhe etiketissä, ei se ole juuri yhtään jos ollenkaan harvinaisempi kuin Doctor Robert. Saattaisin jopa väittää, että Doctor Robert on alkupään monolevyissä hieman harvinaisempi.

En ala arvelemaan miksi tähän 2. painokseen on aikanaan laitettu factory sample tarra, jos ensimmäiset liimattiin jo 1. painokseen. Olettaa tietenkin sopii, että väärällä miksauksella tehtiin vain erittäin pieni määrä levyjä. Virhe huomattiin nopeasti ja tarve lähettää promootioon oli vähän suurempi kuin oli ehditty painaa.

Levyhyllyn remix 11 löytyy tunnisteiden alta, levyn nimellä.

Harvinaisuus: 2

Etupuoli

Takaknsi

1-puoli

2-puoli, factory sample, Dr. Robert