perjantai 25. lokakuuta 2013

We Can Work It Out / Day Tripper (UK 1st pressing) double A-SIDE DEMO

UK 1st demonstration pressing
Mothers, stampers: 1A, 3RL
7XCE 18341-4 / 7XCE 18342-1

Levyhyllyä täydennetään harvinaisella singlellä. We Can Work It Out ja Day Tripper olivat sen verran hyviä biisejä molemmat, ettei saatu yksimielisyyttä siitä, kumpi olisi A-puoli. Tämä demo julkaistiin siis tupla A-puolisena, kuten yksi aiempikin single: A Hard Day’s Night / Things We Said Today. Nämä kaksi ovat ainoat tupla A-puoliset The Beatles demot.
Punaisella A:lla varustetut Parlophonen demot ovat melkoisen harvinaisia, tästä on liikkunut huhu, että julkaisumäärä voisi olla vain 250 kappaletta. Uskon kuitenkin, että hieman suuremmasta määrästä on kyse. Todennäköisesti puhutaan kuitenkin vain sadoista.

Hain mother ja stamper -koodeja toteutuneista kaupoista:

1A, 3RL
1A, 3RL
1A, 3RL
1A, 3RL
1A, 3RL
1A, 3RL
1A, 1AA
R RGP, 11 GLM (??? epämääräinen väärennös)

On siis melko selvää, että enintään kahdella stampersilla painettiin B-puoli ja A-puoli vain yhdellä. Kyse ei siis voi olla kovin suuresta painosmäärästä, vaan juuri sadoista puhutaan.

Single ilmestyi sen verran lähellä Parlophonen etikettiä kiertävän tekstin vaihtoajankohtaa, että osa normaaleista singleistä varustettiin vielä vanhalla etiketillä, jossa teksti alkaa sanoilla ”THE PARLOPHONE CO. LTD…”. Tiettävästi suurin osa singleistä ilmestyi kuitenkin uudella tekstillä: ”THE GRAMOPHONE CO. LTD…”. Tällä kertaa kyse oli mitä ilmeisimmin siitä, että EMI vain käytti varastossa olevat vanhat etiketit pois. Day Tripper -puolen matriisi on todellakin -4 päättyvä. Se on sitä sekä demossa, että normaalipainoksissa.

Laitan kuviin samalla levyhyllyn muutkin 60-luvun We Can Work It Out -singlet, joiden mothersit ja stampersit ovat:

4OR, 1OO (“THE PARLOPHONE CO. LTD…”)
3GAP, 3GOL (“THE GRAMOPHONE CO. LTD…”)
1GDO, 3GGH (“THE GRAMOPHONE CO. LTD…”)

Nämä kolme ovat periaatteessa tärkeimmät toisistaan erottuvat variaatiot. Etikettien variaatioita on lisääkin, mutta erot ovat minimaalisen pieniä.
“THE PARLOPHONE CO. LTD…” etikettiä kiertävällä tekstillä ei siis ole aikaisempi painos kuin “THE GRAMOPHONE CO. LTD…”, siis juuri tässä singlessä. Kuvat on kuitenkin laitettu oletettuun painamisjärjestykseen.

Originaalissa demossa etiketti on suurempi kuin normaali etiketti. Etiketti menee ”hammastuksen päälle”. Jos on ostoaikeissa ja pelkää väärennöstä, kannattaa katsoa ihan ensin punaisen A:n päälle kirjoitetut tekstit. Jos ne ovat vähänkään suttuiset, voi olla aika varma, ettei kyseessä ole originaali, vaan väärennös. Demoista on painettu piraattijulkaisuja, erityisesti ihan lähivuosina, mutta niissä on aika paljon eroja verrattuna originaaliin. Riittävän paljon kun näitä katselee, on pakko todeta, että 60-luvun Parlophone -etiketti on helposti tunnistettavissa, niin laadullisesti kuin painoajankohdallisestikin. Sellainen etiketti, mikä on ollut lähes 50 vuotta prässättynä vinyyliin, on suhteellisen mahdoton sekoittaa 2013 väärennökseen. Nettimyynnissä tietenkin epäselvä kuva on helppo ottaa, eikä tuotetta pääse hypistelemään, joten sen myötä riskikin kasvaa…
Tässä kuitenkin takuuvarmasti originaali demo, joka toimitettiin radioasemien soitettavaksi. Demossa näkyy aiottu julkaisupäivämäärä 3.12.1965, joka tällä kertaa piti paikkansa.


-demon kuvat uusittu 7.4.2019-

Harvinaisuus: 4


A-puoli

A-puoli

A-puoli

A-puoli

AA-puoli


A-puoli

B-puoli

A-puoli

B-puoli

A-puoli

B-puoli

perjantai 4. lokakuuta 2013

Help -LP (UK 2nd pressing) SMALL stereo

UK 2nd pressing 1965-1968, Parlophone PCS3071
Mothers, stampers: 3OT, 1MA
YEX168-1 / YEX169-1 
disc weight: 145g

Levyhyllyä täydennetään melko harvinaisella HELP! albumilla ja sen yhdellä stereo-painosversiolla. Levyssä tai etiketissä ei ole sinänsä mitään erityistä, mutta kannessa on. Etupuolen kannen teksti ”stereo” on mallia pieni. Normaaleissa 1.-2. painoksissa se on keskikokoinen ja outline-tyyppiä, eli vain ääriviivat ovat mustalla. Kannen ”small stereo” ajoittuu vuosille 1966-1969. 
Tämänlaisia Help!-kansia on tavattu hintalapulla $2.50, josta voidaan päätellä, että ainakin osa toimitettiin USA:n armeijan tukikohtiin. Kyseessä on siis tavallaan epävirallinen export-painos. On todennäköistä, että näitä levyjä toimitettiin pitkin Eurooppaa samalla tavoin kuin virallisiakin exportteja. Small stereo ei tietenkään ole poikkeuksellinen kaikissa albumeissa, mutta Helpissä se on.
Etiketissä on pieniä eroja levyhyllyn kahteen aikaisempaan albumiin verrattuna. Kaikki kolme ovat erilaisia. Erot rajoittuvat etiketin tekstien (YEX.168) ja p1965 sijoitteluun sekä biisin ”I Need You” symbolin ”*” sijoitukseen. Ensimmäisessä painoksessa se on biisin jälkeen ja myöhemmissä painoksissa ja variaatioissa se on ennen järjestysnumeroa ja biisiä I Need You. Näiden välissä fontti oli välillä vaihdettu Sans-Serifistä Times New Romaniin ja sitten taas takaisin.
Tässäkin etiketissä on 1-puolella pieni virhe: ”SOLD IN.U.K. SUBJECT TO…”, eli ylimääräinen piste sanan ”IN” jälkeen. Verokoodia ei tästä levystä löydy sitten millään. Olisin toivonut tämän olevan harvinainen PX. Sellaista en kyllä ole nähnyt ikinä. Se ettei tässä ole tavanomaista KT-verokoodia voi ehkä kertoa siitä, että levy oli tarkoitettu jonnekin muualle kuin Englannin markkinoille. Ei se kuitenkaan ainutlaatuista ole, että verokoodi puuttuu.
Exporttien luokkaa en usko tämän painosmäärän olevan, joten harvinaisuus arvioidaan alemmaksi.

Harvinaisuus 2+


Etupuoli

Etupuoli

Takakansi

1-puoli

1-puoli, "SOLD IN.U.K. SUBJECT..."

2-puoli