lauantai 28. marraskuuta 2020

Levyhyllyn tavoitteellinen keräily on loppunut

Aikansa kutakin. Tämän vuoden loppuun mennessä oli suunnitelmana luopua levyhyllyn täydentämisestä ja lopettaa tavoitteellinen keräily. Se toteutui hieman aikaisemmin. Päämääränä oli saada kokoelmaan kaikki mahdolliset 1962-1970 UK-painokset ja niiden variaatiot. Palaan ehkä vielä tarkemmin siihen, mitkä asiat asettivat eniten haasteita ja miksi keräilytavoite ei pysynyt stabiilina vaan kasvoi melkeinpä samaa vauhtia kuin hyllytäydennystä saapui. 

Levyhyllyssä on jonkin verran materiaalia käsittelemättä, mutta niitä ehkä kirjataan ylös joskus myöhemmin. Blogihan on laadittu lähinnä itseä varten ja että voisin helpommin tarkastella kokoelman sisältöä ja tunnistaa eri variaatioita.

Vaikea kysymys lopettamispäätöksen jälkeen oli se, että mitä tekisi kokoelmalla? Muutaman viikon miettimisen jälkeen päädyin säilyttämään harvinaisimmat, arvokkaimmat tai muutoin itselle tärkeät. Hommaa varten hankin kolme Gorilla-merkkistä Union Jack lipulla varustettua DJ-laukkua, jotka on ilmoitettu kestämään kovempaakin kuljetusta. Näihin ajattelin laittaa sen mikä mahtuu ja hyllyn muu sisältö jää odottamaan.

Näistä Gorilla-laukuista on ilmoitettu, että albumeille tarkoitettu vetää 100 LP-levyä ja seiskatuumaisille tarkoitettu 200 vinyylisingleä. Lähellekään sataa en kyllä saanut albumikeisseihin mahtumaan, vaan noin 65 kpl, sillä muovitin jokaisen levynkannen tuplasti ja vinyylit ovat erillään kansista. Lisäksi väljyyttä pitää olla sopivasti.

Reilu kaksi viikkoa blokkasin vinyyleitä ja noihin laukkuihin oli aluksi tulossa reilusti enemmän kuin niihin mahtuisi. Toisella viikolla oli pakko nostaa tasoa ja suuri osa palautui levyhyllyyn. Laatikoihin kelpuutettiin lähinnä UK exportit, harvinaisimmat stereopainokset, virhepainoksia ja loistavakuntoisia kappaleita yksittäisistä levyistä. On tuossa sentään kaikki The Beatlesin UK-studioalbumit monona ja stereona. Sooloista vain muutamia alkupään monoja ja exportteja. Sen verran tiukka seula tuli, että mukaan mahtui käyttämätön Bruce Spicer - Frank Danielsin kirja BFSOPR, joka on ollut kaikkein tärkein opus tässä keräilyssä. Niitäkin piti hommata kaksi kun ensimmmäinen alkoi olla kulunut loputtomasta selailusta.

Jokainen vínyyli tuli nyt tarkistettua visuaalisesti ja pieni soittotestikin. Kuntoluokituskin määriteltiin. Mitähän sitä lopuille tekisi? Se on vielä päättämättä. Oli aika hauskaa soitella levyjä, joista suurinta osaa en ollut aiemmin asetellut levylautaselle vaan ne laitettiin aikanaan suoraan hyllyyn. 

Ihan kaikkea aiheeseen liittyvää en kuitenkaan varmaan koskaan lopeta, sen verran paljon tykkään soitella levyjä ja yhtyettä. Black Friday 27.11.2020 Amazon DE:stä löytyi uudet The BEATLES (White Album - Ltd. 6 Disc Super Deluxe Edition) hintaan 49,95 eur ja The Singles Collection (Vinyl Box, Limited Edition) 99,95 eur. Tällaisissa hankinnoissa kyse ei enää ole originaalien keräilystä vaan siitä, että saa hypistellä ja soittaa uusia remasteroituja tai remiksattuja julkaisuja. Hintahan oli vähintäänkin kohtuullinen. 


Levylaukut

Levylaukut

Sisältö


keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Rubber Soul -LP (UK 1st pressing) STEREO

UK 1st pressing 1965, Parlophone PCS3075
Mothers, stampers: 2GO, 1L
YEX178-2 / YEX179-2
disc weight: 158 g
inner sleeve: Plain white

Rubber Soul UK 1. painoksen suuren STEREO-tekstin etiketistä on kaksi variaatiota. Erot ovat helposti havaittavissa biisilistauksen rivien keskinäisellä väljyydellä. Väli voi olla kapeampi (PAR3075.SR1B(i)) tai sitä on hieman kasvatettu (PAR3075.SR1B(ii)). Lisäksi kapeamman välin tekstien "THE BEATLES" ja "Northern Songs, NCB" välissä on vähemmän tilaa. 


Kapeampi väli (PAR3075.SR1B(i))

Leveämpi väli (PAR3075.SR1B(ii))

Kirja BFSOPR ottaa joissain etikettivariaatioissa kantaa myös STEREO-tekstin sijaintiin verrattuna keltaiseen tekstiin PARLOPHONE. Itse olen sitä mieltä, että ko. tekstit kuuluvat etikettipohjaan ja voivat sijaita useassakin kohdassa. En siis suoraan miellä sitä variaatioksi, ellei etiketeissä ole muuta keskinäistä eroa. Nyt tarkasteltavissa etiketeissä on myös STEREO-tekstin sijaintiin liittyvä ero. 


PAR3075.SR1B(i)

PAR3075.SR1B(ii)


Rubber Soulin osalta voi todeta, että UK 1. painoksen stereoprässäykset ovat hieman harvinaisempia kuin monot.


Harvinaisuus: 1,5+


Kannen etupuoli

Kannen etupuoli

Selkämys

Takakansi

Takakansi

1-puoli

1-puoli, matriisi -2

2-puoli

2-puoli, matriisi -2

Hyllyssä oleva toinen variaatio:


1-puoli

2-puoli