lauantai 25. maaliskuuta 2017

Let It Be / You Know My Name (UK 1st pressing) EXPORT P-R 5833 A-side MISPRESS

UK 1st  pressing 1970, Parlophone P-R 5833 (UK)
Mothers, stampers: 3MO, 2GHH
7YCE 21407-1U /  APPLES1002 A1  7YCE 21408-1U
sleeve: Parlophone company

Levyhyllyn pitkäsoittopuolen UK-exportit ovat varsin hyvällä mallilla, joskin tiettyjä variaatiopuutteita edelleen on. Nyt keskityttiinkin exportsingle-osaston parannukseen jossa oli enemmän oleellisia puutteita Hyllyssä olevaan export-singleosastoon pitää tehdä välikatselmus ja se lienee seuraava homma mitä teen. Tässä hyllyn UK exportsinglet:


Levyhyllyn UK exportsinglet

Let It Be P-R5833 on harvinaisuudessaan ihan omaa luokkaa kun peilaa sitä muihin 7" UK-exportteihin. Pitkään sitä olen tätä yrittänyt saada ja niitä harvoja kertoja kun on tuotetta ollut huutokaupoissa tarjolla, niin hinta on noussut silloisen harkinnan mukaan liian korkeaksi. Yllätys sitten oli, kun kööpenhaminalaisesta kivijalkakaupasta tällainen löytyi suoraan hyllystä. Suorahankintahinta oli toki samaa luokkaa kuin esimerkiksi toteutuneissa huutokaupoissa, mutta olin jo orientoitunut siihen, ettei tätä edullisesti saisi mistään. Tässä singlessä oli plussana A-puolen virheellinen etiketti.

Virhepainoksen tästä  Parlophonen exportista tekee se, että A-puolen etikettiä kiertävä teksti alkaa sanoilla: "THE PARLOPHONE CO. LTD..." joka siis vaihtui jo 60-luvun puolivälissä tekstiin: "THE GRAMOPHONE CO. LTD...". Jollain kumman tavalla UK EMI Hayesin tehdas sai taas kerran kaivettua jo monta vuotta pois olleen etikettiä kiertävän tekstin taas henkiin. Olettaisin, että A-puolen virheellinen etiketti on harvinaisempi kuin korjattu, mutta se on vain arvailua. Nopea vilkaisu Popsikestä tuotti sellaisen tuntuman, että suurimmassa osassa toteutuneista huutokaupoista etikettiä kiertävä teksti alkaa korjatulla Gramophone-tekstillä. 

Jatkan siis tätä export-singleosastoasiaa kokonaisvaltaisemmin tarkastelemalla nuo kuvan singlet ja kartoitan variaatiopuutteet.

Harvinaisuus: 3,5+


A-puoli


A-puoli


A-puoli


A-puoli, matriisi


B-puoli


B-puoli, matriisi

lauantai 11. maaliskuuta 2017

The Beatles' Second Album -LP (UK 3rd pressing) EXPORT variation

UK 3rd  pressing 1971, Parlophone CPCS103
mothers, stampers: 1A, 1A
matrix: YEEX110-A8 / YEEX111-A9
disc weight: 137 g
inner sleeve: Advertising sepia

Kuten edellisessä päivityksessä mainitsin,The Beatles' Second Albumin UK 3. painoksen exporteista on ainakin kaksi variaatiota. Nyt hyllyyn saapui Tukholman s:t Eriksgatanilta se puuttuva levy. Näiden kahden variaation erona on fontti ja etiketin vasemmassa laidassa olevat tekstit (YEEX.110) +℗ 1963, joiden kohdistus on toisistaan poikkeava. Oheisissa kuvista erot näkyvät selkeästi:


Leveä fontti +℗ 1963
Kapea fontti + ℗ 1963

Muutakin eroa näissä kahdessa levyssä on. Nyt hankitussa leveäfonttisessa on ridged label, eli etiketin reunat on nostettu hieman ylös. Kyseessä on siis erilainen prässäyskone. Nostettu reunus näkyy kuvissa. Soittoalueen ulkopuolella on EMI:lle tyypillisen matriisin ja mother/stamper-koodien lisäksi varsin omituinen koodi kaiverrettuna ja joka on myöhemmin ylipyyhitty. Koodi on 58.04.10.1199 tai ainakin lähellä sitä. Tukeuduin UK Collectorsien apuun, mutta koodi jäi silti hieman hämäräksi. Yhdellä jäsenellä oli vastaavanlainen vinyyli samalla reunuksella ja samoilla 1A, 1A mother/stamper-koodilla. Siinä levyssä ei ollut soittoalueen ulkopuolella mitään vastaavia merkintöjä, eli kyseinen kaiverrus on varsin todennäköisesti tehty sen jälkeen kun vinyyli on lähtenyt EMi Hayesin tehtaalta. Mikä taho ja missä tarkoituksessa se on tehty, jää avoimeksi. Joka tapauksessa varsin mielenkiintoinen lisä. 

Hyllyn aiemmassa oli Garrod & Lofthousen kansi jossa ei ollut 70-luvun alkupuolen tapaan enää flipbackejä, mutta tässä on. Molemmat kannet sopivat aikaan, joten kansi voi olla kumpi tahansa. Kolmen flipbackin kansi jäi kuitenkin pois vuonna 1971, joten tämä lienee niitä viimeisiä. 
Tässä 3. painoksessa on samat mother/stamper-koodit kuin edellisen hyllypäivityksen  2. painoksessa ja vinyylin painokin on tismalleen sama. Levyt on painettu samaan aikaan, mutta eri koneilla.

Harvinaisuus: 3



Kannen etupuoli


Takakansi


Sisäpussi, advertising sepia


1-puoli


1-puoli, matriisi


1-puoli, kaiverrettu numerokoodi joka on yliraaputettu


2-puoli


2-puoli, matriisi


2-puoli, kaiverrettu numerokoodi joka on yliraaputettu


2-puoli, ridged label


2-puoli, ridged label

Levyhyllyssä aiemmin ollut TBSA UK 3. painos:



1-puoli


2-puoli


lauantai 4. maaliskuuta 2017

The Beatles' Second Album -LP (UK 2nd pressing) EXPORT

UK 2nd pressing 1969, Parlophone CPCS103
mothers, stampers: 1A, 1A
matrix: YEEX110-A8 / YEEX111-A9
disc weight: 137 g
inner sleeve: Advertising sepia

Levyhyllyn UK-exportsarja saa odotettua täydennystä. Kyseessä on The Beatles' Second Album UK 2. painos hopea-mustalla etiketillä ja yhdellä laatikoidulla EMI-logolla, joka julkaistiin vuonna 1969.
Vaikuttaa siltä, että hopea-mustalla etiketillä varustetut 2. ja 3. painoksen TBSA-exportit on helpointa ja edullisintakin hankkia Pohjoismaista. Ainakin Suomeen ja Ruotsiin näitä toimitettiin ilmeisesti melko paljon suhteessa levyn pieneen painosmäärään. Englannista hopea-mustia on vaikeampi löytää ja kaiketi juuri sen vuoksi tämä on puuttunut. Pääosin hyllyn sisältö on hankittu Britteinsaarilta. Lähtökohtaisesti kaikki exportit toki vietiin Englannista muihin maihin, osa lienee rantautunut takaisin. Sattaa toki olla, että niitä on jäänyt jo aikanaan jonkinlainen määrä kotimaan levitykseen, levykauppojen tilausten myötä.

Variaatioita tästä painoksesta ei tiettävästi ole.

Nykytiedon  mukaan UK-TBSA exporttien diskografia on tällainen:

1st  kelta-musta, Thank You Girl krediitit virheellisesti (McCarthy-Lennon) (1965)
1st  kelta-musta, edellinen virhe korjattu (1965), tästä on 3 variaatiota
2nd hopea-musta, yksi laatikoitu EMI-logo (1969)
3rd hopea-musta, kaksi laatikoitua EMI-logoa (1971), tästä on 2 variaatiota

Jotta UK-kokoelma olisi täydellinen, levyjä pitäisi siis olla hyllyssä ainakin seitsemän kappaletta. 

Harvinaisin lienee McCarthy-virhepainos.


McCarthy
McCartney

Hyllystä puuttuu siis 1. painoksen McCartney-korjattuja variaatioita, mutta niistä kahden kelta-mustan variaation ero keskenään on vain levyn puolta osoittavan numeron korkeus, joten on pikkasen niin ja näin, että onko se ollenkaan variaatio. Itse en koskaan vertaa ko. numeron sijaintia muihin teksteihin, sillä oletan numeron olleen painettu etiketin pohjalle jo ennen etiketin muita tekstejä.

Muutoin variaatiot ovat näiden tekstien keskinäisiä etäisyyksiä:


(YEEX.110) ja +℗ 1963 etäisyys pieni
(YEEX.110) ja +℗ 1963 etäisyys suurempi

UK 3. painoksen etikettivariaatioita ei ole yleisesti vertailtu, sillä Spizer/Danielsin kirja rajoittuu vuosiin 1962-1969. Variaatioita ei luulisi olevan paljon, mutta kaksi on tunnistettu. Vertailen ja selvitän asiaa seuraavaan päivitykseen, sillä hyllyssä on aiemmin yksi ja se toinen, erilainen variaatio on jo tilattu Tukholmasta.
Ohessa inventaario hyllyn muistakin TBSA-exporteista. Painosmäärä näille on varsin pieni, sillä kolmannen painoksen mother/stamper koodi on niinkin varhainen kuin 1A, 1M.

Harvinaisuus: 3


Hyllyssä olevat  UK TBSA 1.-3. painokset


Kannen etupuoli


Takakansi


Sisäpussi, advertising sepia


1-puoli


2-puoli

Hyllyssä aiemmin olleet The Beatles Second Albumit:




1. painos, 1-puoli McCarthy -virhe


1. painos, 1-puoli McCarthy -virhe


1. painos, 2-puoli


1. painos, 1-puoli


1. painos, 2-puoli


1. painos, 1-puoli


1. painos, 2-puoli


3. painos, 1-puoli


3. painos, 2-puoli