perjantai 27. marraskuuta 2015

Magical Mystery Tour –2EP (UK 1st pressing) MONO, solid centre

UK 1st pressing 1967, Parlophone MMT-1
mothers, stampers: 12GGO, 15 GTL / 7PMG, 12GGR
7XCE 18435-1 / 7XCE 18434-1 / 7XCE 18436-1 / 7XCE 18437-2
Sleeve: Gatefold picture sleeve + inner, blue lyrics

Magical Mystery Tour UK tupla-EP on mielestäni hienoin formaatti, missä The Beatlesin musiikkia on koskaan julkaistu. Näitä ei voisi olla liikaa kokoelmassa.
Hyllyssä oli jo aiemmin kaksi originaalia SIUK push-out-centre monoa ja yksi mono SIUK solid centre. Sattumaa tai ei, irrotettavalla keskiöllä olevat ovat molemmat virhepainamia. Niissä 3-puolen matriisi on stereo 7YCE –prefiksillä ja jopa soivatkin stereona (itse varmistettu soittamalla), muut puolet normaalisti monona. Etiketti noissa 3-puolissa on kuitenkin normaali mono, eli varsin vaikeasti hankittava virhepainama. Mothers/stampers-koodi on molemmissa levyissä sama eli 7GHO, 8GOR. On siis arveltava, että kyseessä on hyvin pieni virhepainos. joitain satoja kenties, mikäli EMI Parlophonen koodiluokitukseen on luottaminen. 


Täydellinen luottamus EMI Parlophonen deadwaxin painatuksiin on kyllä mennyt tässä vuosien varrella, ei ainoastaan yhden kerran vaan vähän useamminkin. Siis lähinnä aukottomaan laatujärjestelmään. The Beatles oli tietenkin poikkeus monessakin suhteessa. Levyjen kysyntä ylitti monesti kapasiteetin ja Brittiläisestä, erityisen hyvin tunnistettavasta laatujärjestelmästä varmaan tingittiin aika ajoin The Beatlesin suhteen. Ei siis yleensä, mutta kiireessä kyllä. 

Hyllyssä olevan kiinteän keskiön monon kaikki puolet soivat monona. 


Hain siis MMT irrotettavan keskiön monoa, jossa olisi ihan normaali 7XCE –prefiksi 3-puolella. Hyvin tavallista levyä, mutta jostain syystä sopivammin ja sopivampaan hintaan käsiin osui kiinteän keskiön mono. Tässä levyssä teksti ”NORTHERN SONGS, NCB” on kahdella rivillä kaikissa levyn etiketeissä.
Levyhyllyn aiemmassa solidissa ko. teksti oli samalla tavalla 1-3-puolilla, mutta 4-puolella on se toinen mahdollinen vaihtoehto, eli ”NORTHERN SONGS NCB” kolmella rivillä. 

Ko.kahden ja kolmen rivin etikettejä voi olla sekaisin samassa MMT-paketissa sekä stereo- että monolevyissä. 

UK MMT 2EP-kokoelma on vielä kovin puutteellinen. Sekin.

Harvinaisuus: 1+


Levyhyllyn MMT 1967-1973 monot ja stereot

Kannen etupuoli

Takakansi

Sininen sanaliite ja aaltoilevat sisäpussit

Sininen sanaliite

Kansi avattuna, G&L krediitit

1-puoli

2-puoli

3-puoli

4-puoli, KT-verokoodi

lauantai 21. marraskuuta 2015

The Beatles’ Hits (UK 2nd pressing)

UK 1st pressing 1963, Parlophone GEP8880
mothers, stampers: 1RO, 1&2AL
7TCE760-2N / 7TCE761-1N

Levyhyllyä täydennetään taas EP-levyllä. The Beatles’ Hits piti olla ensimmäinen yhtyeen UK EP-julkaisu, mutta ennen sitä päätettiin julkaista kuitenkin EP Twist And Shout. Kataloginumeron järjestys on siis niiden suhteen väärinpäin: TBH GEP 8880 ja TAS GEP 8882.
UK 1.painos oli ilman tekstiä: “RECORDING FIRST PUBLISHED 1963”, joka tässä toisessa painoksessa on. Kolmannen painoksen etiketin keskellä oli lisäteksti: “SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…”. Ensimmäisen painoksen 1-puolen matriisi on 7TCE760-1N, joka myöhemmin vaihdettiin -2N –päätteiseksi.
Kansi on kuten ensimmäisessä painoksessa, Buckland Printers ltd:n tekemä. Jatkossa kannet teki sitten tutumpi Garrod & Lofthouse ltd. G&L kansia on ainakin pari erilaista. 



Buckland Printers kansi (BuPr)

Garrod & Lofthouse kansi (Garrod)

Garrod & Lofthouse kansi, toinen versio (Garrod)

Verokoodi on tässä nyt hankitussa varsin erikoinen. Vastaavaa en ole nähnyt. Se on pelkkä K, normaalin KT sijaan. Joskus jompi kumpi kirjain jää tulostumatta tai painolaatu on sen verran huono, ettei sitä kerta kaikkiaan vain näy, mutta tässä K-kirjain onkin keskireiän alapuolella. Yleensä K-kirjain on vasemmalla ja T-kirjain reiän oikealla puolella.

Levyhyllyssä oli siis jo aiemmin 2. painoksen EP, mutta se on erilainen variaatio. Fontti on erilainen ja samoin tekstikoot. Kuvista huomaa erot helposti. 

1. painos, ei variaatioita

2. painos, etiketti 1 (josta on peräti 12 variaatiota)

2. painos, etiketti 2 (josta on 6 variaatiota)

3. painos

TBH UK EP1963-1969-diskografia variaatioineen on melkoisen laaja:

1. painos (ilman tekstiä: RECORDING FIRST PUBLISHED 1963): 1 etiketti ilman variaatioita
2. painos (tekstillä: RECORDING FIRST PUBLISHED 1963), teksti “THE BEATLES HITS” pienellä: 12 variaatiota
2. painos (tekstillä: RECORDING FIRST PUBLISHED 1963), teksti “THE BEATLES HITS” isommalla: 6 variaatiota
3. painos (tekstillä: RECORDING FIRST PUBLISHED 1963 ja SOLD IN U.K. SUBJECT TO RESALE…), teksti “THE BEATLES HITS” boldattuna: 2 variaatiota
4. painos (tekstillä: ℗1963 ja SOLD IN U.K. SUBJECT TO REASALE…), teksti “THE BEATLES HITS” pienellä: 1 etiketti ilman variaatioita.
5. painos painos (tekstillä: ℗1963) teksti “THE BEATLES HITS” pienellä: 4 variaatiota

Eli kokoelmassa pitäisi olla ainakin 26 erilaista levyä, mikäli tavoittelee virheetöntä TBH UK -diskografiaa. Em. lisäksi  3. ja 5. painoksia on tehty sekä solid centre, että push-out centre versiot.

Harvinaisin on ilman muuta 3. painoksen solid centre. Niitä ei juuri vastaan tule.

Harvinaisuus: 1,5-

Levyhyllyn TBH levyt 

Kannen etupuoli

Takakansi, Buckland Printers

1-puoli

1-puoli, K-verokoodi

2-puoli

perjantai 13. marraskuuta 2015

Long Tall Sally –EP (UK 1st pressing)

UK 1st pressing 1964, Parlophone GEP8913
mothers, stampers: 6GDH, 1GDP
7TCE822-1N / 7TCE823-1N

UK 1st pressing 1964, Parlophone GEP8913
mothers, stampers: 4PT, 1OR
7TCE822-1N / 7TCE823-1N

Originaali Long Tall Sally -EP oli aikanaan tietyssä mielessä huippujulkaisu, sillä se sisälsi neljä biisiä, joita ei ollut mahdollista löytää muilta levyiltä. Arvostan levyä suuresti ja näitä pitää saada lisää. Siis eri variaatioita tästä alkuperäisestä SIUK-julkaisusta.
Hyllystä löytyi aiemmin vain kaksi LTS EP:tä, joista toinen on Record Store Day –uusintajulkaisu ja toinen UK-originaali. Vaikka singleosaston selvitys on levyhyllyssä meneillään ja pahasti kesken, aihe vaihtui väliaikaisesti siis EP-levyihin.
LTS-levystä löytyy variaatioita. Nyt vaadittiin jo tarkkaavaisuutta. Onneksi voin katsoa Levyhyllyä puhelimella yms. laitteilla melkein missä vain, joten saatoin vertailla nyt hankittua aiemmin hyllyssä olevaan. Kahden LTS-EP:n etiketissä on eroa. Ero löytyy 1-puolella alareunasta. Levyn titteli LONG TALL SALLY:n L-kirjain on avausraidan tekstin 1. LONG TALL SALLY:n O-kirjaimen yläpuolella (kohdalla). Toisessa variaatiossa tittelin LONG TALL SALLY:n L-kirjain on hieman ennen O-kirjainta, eli teksti 1. LONG TALL SALLY on siirtynyt enemmän oikealle. Lisäksi tekstin 1. LONG TALL SALLY:n O-kirjain on ennen tekstin 2. I CALL YOUR NAME:n numeroa 2. Toisessa variaatiossa O-kirjain on 2. jälkeen. 


L-kirjain O-kirjaimen kohdalla (yläpuolella)


L-kirjain O-kirjainta ennen

Eli lyhyesti: tekstejä on hieman liikuteltu. Sama trendi jatkuu kaikissa näissä riveissä.

UK-originaaleja SIUK -tekstin LTS-variaatioita on olemassa seitsemän. Käytännössä erot ovat melko marginaalisia, tarkkaa silmää vaativaa, kuten edellä kuvailtu osoittaa. Alareunan lisäksi variaatiot kohdistuvat vasemmalla olevaan tekstiin: SOUTHERN MUSIC MECOLICO BIEM. NCB NORTHERN SONGS MUSIC LTD. Tarkemmin siis ko. 7-rivisen tekstin keskitykseen yksittäisten rivien osalta. Näissä kahdessa kuitenkin MECOLICOt ja muut tekstit ovat tismalleen samoissa paikoissa. Erona siis vain tuo alareuna.

Kovin etäiseltä tuntuu ajatus, että löytäisi nuo kaikki seitsemän variaatiota.

Harvinaisuus: 1,5


Levyhyllyn originaalit LTS EPt

Kannen etupuoli

Takakansi

1-puoli

2-puoli

2-puoli, KT-verokoodi

Aiemmin hyllyssä oleva, 1-puoli (verokoodi KT)

Aiemmin hyllyssä oleva, 2-puoli